Samen verslaan we de bookmakers!

Confirmation Bias: wat is het en kan je het te voorkomen?

Confirmation Bias betekent zoveel als ‘voorkeur voor bevestiging’. Je bent op zoek naar gegevens die jouw gedachten ondersteunen.

Je wil inzetten op een bepaalde wedstrijd en bent op zoek naar gegevens van die clubs. Je hebt dan de neiging om vooral te letten op zaken die jouw gedachten ondersteunen en zaken die dat niet doen vooral te negeren en er ook niet naar te zoeken. Dat is Confirmation Bias.

Voorbeeld Confirmation Bias bij Barcelona - Malaga
Barcelona speelt eind januari een uitwedstrijd bij Malaga, de ploeg klom net op uit de onderste regionen van de Primera Division. En Barcelona staat bovenaan en heeft Messi, Suarez en Neymar voorin lopen. Gaan we hier een handicap bet op zetten of niet?
 

  • In 6 van de laatste 8 wedstrijden voorafgaand aan die wedstrijd won Barca met minimaal 3 goals verschil.

Dit bevestigd het heersende beeld in de media en dus ook bij veel sportsbetters. Barca scoort altijd veel goals. Handicap Barca -2 lijkt een goede bet.

Let op!
Als je kijkt naar de uitwedstrijden voorafgaand aan die wedstrijd zien we het volgende:
 

  • Barca wist 4 van zijn laatste 6 uitwedstrijden niet te winnen of slechts met 1 goal verschil.

Vervelend, want je had net een mooi quote van 2,25 gespot.

Confirmation Bias: Je zet toch in op een handicap -2. Barca won uiteindelijk de wedstrijd met 1-2. Iemand die de handicap heeft gespeeld zal zeggen: "Heb ik weer, winnen continu met 3 goals verschil, maar nu even niet."

Wees eerlijk naar jezelf en weeg alle matchfacts mee, ook als deze je eerste gedachte niet ondersteunen. Het kan je geld besparen of zelfs opleveren.