Samen verslaan we de bookmakers!

SCHOKKEND! Invoering van de VAR geeft verbluffende statistieken, 113% meer rode kaarten!


De invoering van de VAR heeft al tot een hele hoop gespreksstof geleid. De een vindt het fantastisch en de ander walgt ervan, want het zou het pure van het spelletje weghalen. De mensen die er wel blij mee kunnen zijn, dat zijn de betters! De VAR geeft namelijk verbluffende stats, maar wel hoge odds!


Wat houdt de VAR precies in?

De VAR, of voluit de Video Assistance Refferee, is een extra ondersteuning voor de hoofdscheidsrechter die zijn oordeel velt op basis van videobeelden. De VAR is een volledig gekwalificeerde scheidsrechter en houdt gedurende de wedstrijd via audio communicatie contact met de scheidsrechter op het veld. De VAR zelf bevindt zich op een aparte plek buiten het speelveld. Er zijn vier situaties waar een VAR zijn mening over mag geven en zie zijn als volgt:
 

  • Doelpunten;
  • Strafschoppen;
  • Rode kaarten;
  • En een aan de verkeerde speler gegeven kaart.


Bij deze situaties mag de VAR de scheidsrechter slechts ergens op wijzen. De scheidsrechter maakt zelf de keuze om al dan niet te gaan kijken en zijn originele besluit te herzien.


De statistieken liegen niet

De statistieken omtrent de VAR liegen er niet om. Wij zijn het archief ingedoken en hebben het vorige seizoen, waar nog geen VAR aanwezig was, vergeleken met het huidige seizoen. In dit voorbeeld hebben we de Eredivisie genomen, lekker dichtbij huis, maar je kan begrijpen dat het ook voor andere competities met een VAR geldt.

Hieronder zie je de statistieken met betrekking tot strafschoppen in de Eredivisie.In het overzicht is te zien dat in het seizoen ‘17-’18 in 306 wedstrijden, in het totaal 180 strafschoppen werden gegeven en dat is een gemiddelde van 0,59 per wedstrijd. Echter in ‘18-’19, met de VAR, zijn er tot nu toe al 100 strafschoppen gegeven in slechts 144 wedstrijden en dat is een gemiddelde van maar liefst 0,71. Procentueel is dit een toename van maar liefst 20,42%!

Naast de strafschoppen, heeft de VAR ook wat te zeggen over rode kaarten en daarvan vind je hieronder ook een overzicht!Zoals in het overzicht te zien is, werden er in seizoen ‘17-’18 in het totaal 22 rode kaarten getrokken in 306 wedstrijden (LET OP: het gaat om rechtstreeks rood) en dat is gemiddeld 0,07 per wedstrijd. In het seizoen ‘18-’19 is dit maar liefst 20 in slechts 135 wedstrijden en dat is een gemiddelde van 0,15. Dit is een verhoging van maar liefst 112,5%!

Omdat wij hier puur de invloed van de VAR willen aanduiden, zijn slechts directe rode kaarten meegenomen. Om toch het verschil in het totaal aantal rode kaarten mee te nemen zie je die hieronder.


*Een procentuele stijging van bijna 45%


Combineren kun je leren!

Is dit dan alles en moeten we maar willekeurig op kaarten en penalties inzetten? Nee zeker niet! Wij zeggen altijd maar zo, combineren kun je leren. Dat er meer rode kaarten en penalties worden gegeven is nu wel duidelijk, maar met onderbouwde statistieken weet je ook op wie je moet zetten.

Onderstaand overzicht komt van deze website en geeft heel overzichtelijk weer hoeveel rode kaarten elk team al heeft gepakt. Als je daarnaast nog even voor de zekerheid kijkt of er een scheidsrechter fluit die ze graag geeft, bouw je zekerheid in. Helemaal zeker zijn? Kijk ook wie de VAR is en wat daar de statistieken bij zijn. Je kan het zo ver uitdokteren als je zelf wil! Dit alles geldt ook voor de penalty's, daarvan is eenzelfde overzicht te vinden. Die vind je hier!