Samen verslaan we de bookmakers!

Wedden op de Major League Soccer: waar moet je op letten?

De Major Soccer League (MLS) is de hoogste voetbalcompetitie van de Verenigde Staten en Canada. In totaal zitten er 20 teams in de competitie: 17 uit de VS en 3 uit Canada. Er zijn wat verschillen met de Europese competities, dus lees dit artikel voordat je gaat inzetten.

Eastern en Western Conference

Het is één competitie, maar de competitie is opgesplitst in een de Eastern Conference en de Western Conference allebei bestaande uit 10 clubs. Toch spelen clubs van beide ranglijsten minimaal één keer tegen elkaar en zijn alle resultaten (34 wedstrijden) van belang voor de afzonderlijke stand. De club met de meeste punten (van beide conferences) ontvangt het ‘Supporters Shield’. De reguliere competitie duurt van maart tot en met oktober. Per ‘conference’ wordt bepaald wie de MLS Cup gaan spelen (6 beste teams per conference). De winnaar van de MLS Cup is de kampioen van de Major League Soccer. 

Promotie en degradatie
Ook deze regeling werkt heel anders dan in bijvoorbeeld België en Nederland. Er is geen vaste promotie/degradatie regeling. De clubs zitten in principe ‘vast’ in de competitie waar ze in uitkomen. Teams kunnen niet degraderen naar de tweede divisie, maar andersom kunnen teams ook niet promoveren. De bond bepaald welke clubs op welk niveau uitkomen.Transfers en spelers
Dit werkt totaal anders in vergelijking met Europa. Clubs hebben zelf geen spelers onder contract, die staan onder contract van de bond. Op deze wijze proberen ze grote kwaliteitsverschillen tussen de clubs te beperken.

Er zijn duidelijke regels voor wat betreft de salarissen van de voetballers. In het verleden gingen veel clubs failliet en dus is er een salarisplafond ingesteld. Maar om de MLS aantrekkelijk te maken mogen clubs 3 Designated Players kopen. Deze spelers mogen meer verdienen dan het salarisplafond en daardoor kunnen wereldsterren worden aangetrokken. De eerste speler met deze status was David Beckham. Bij Philadelphia Union spelen nu bijvoorbeeld David Villa, Frank Lampard en Andrea Pirlo.

Conclusie
De MLS is een competitie die steeds groter wordt en het is zaak om ieder jaar weer de elftallen goed te bestuderen. De competitie stopt niet voor grote toernooien: spelers die worden opgeroepen zijn er gewoon niet. Altijd goed kijken wie er beschikbaar zijn voor de wedstrijd.

Het is een aantrekkelijke competitie met veel goals. Zeker de moeite waard om te volgen en op te wedden!