Competities

Geen resultaten
Clubs

Geen resultaten
Artikelen

Geen resultaten
Zoeken..

Verantwoord wedden

Wij van DailyOdds begrijpen wel hoe leuk en spannend het kan zijn om geld in te zetten op je favoriete sporten! Toch kan het leggen van een wedje soms erg vervelend worden. Misschien omdat je het spelen steeds minder onder controle hebt, of omdat je er steeds meer geld aan kwijtraakt. Omdat wij van DailyOdds willen dat het spelen leuk blijft, vertellen we je hier over de mogelijke risico's van sportweddenschappen. Ook laten we zien hoe je bij jezelf kan testen of je mogelijk een probleem hebt met gokken en verwijzen we je door naar mogelijke hulpinstanties. Heb je nog vragen of wil je graag iets kwijt over problemen rondom verslaving, neem dan gerust contact met ons op via info@dailyodds.com.

Klik hier voor hulp en informatie van de Nederlandse Kansspelautoriteit!

Verschillende type spelers

Verslaafd zijn, dat klinkt zo heftig. Maar verslaafd raak je ook niet zomaar. Sterker nog, ooit ben je niet verslaafd geboren. Maar hoe rol je daar dan in? Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie verschillende typen spelers: de recreatieve speler, de risicospeler en de probleemspeler.

Bij de recreatieve speler is (vooralsnog) niet of nauwelijks sprake van verslavingsverschijnselen. Hartstikke goed! Ben jij een recreatieve speler? Zorg er dan vooral voor dat je je op een goede een eerlijke manier laat voorlichten over de spellen die je speelt.

Bij de risicospeler is er al duidelijk sprake van enige kenmerken van gokverslaving. Ben jij een risicospeler, pas dan heel erg op dat je probleem zich niet doorontwikkelt en je straks een echte probleemspeler bent. Vraag om hulp en probeer vooral je spelen te matigen waar dat lukt. Ook de organisaties (casino's, online sportbookies enz.) willen graag met je meedenken over hoe jij je speelgedrag weer helemaal onder controle krijgt.

Bij de probleemspeler is er echt serieus sprake van een aanhoudende en toenemende drang om te spelen. Je voldoet aan verslavingskenmerken en komt ook in de problemen door je speelgedrag. Herken je dit bij jezelf? Kom dan direct in actie door om hulp te vragen, contact op te nemen met hulpinstanties en waar nodig in behandeling te gaan voor je problematische speelgedrag. Vooral om niet nog meer in de problemen te komen!

Ook laten we je in dit artikel enkele concrete stappen zien die je kunt nemen om je speelgedrag weer onder controle te krijgen. Maar hoe weet je nu welk type speler je bent? Om te weten te komen welk type speler jij bent, kun je jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen stellen:

 • Kom je weleens in de problemen omdat je gespeeld hebt?
 • Lieg of verzwijg je wel eens dat je speelt?
 • Ga je de laatste tijd vaker en/of langer spelen?
 • Geef je meer geld uit aan spelen dan je missen kan?
 • Speel je op meerdere plekken?
 • Vergeet je de tijd weleens als je aan het spelen bent?
 • Heb je weleens een afspraak afgezegd omdat je liever wilde spelen?
 • Heb je weleens bedacht dat het beter zou zijn om minder of niet te spelen?
 • Speel je ook weleens terwijl het eigenlijk helemaal niet leuk is op dat moment?
 • Denk je dagelijks aan spelen?
 • Als je winst draait, stop je dan met spelen?
 • Heeft iemand weleens tegen je gezegd dat je een probleem met spelen hebt?
 • Heb je weleens geld geleend om te spelen?
 • Denk jezelf dat je een probleem met spelen hebt?
 • Heb je weleens spijt als je gespeeld hebt?

Kom je hier heelhuids uit? Heel goed! Maar er is nog meer. Want herken jij bij jezelf misschien wel iets van deze alarmsignalen?

 • Je speelt langer door dan je eigenlijk van plan was
 • Gokken gaat je steeds meer geld kosten
 • Je past je profiel bij je bookmakers steeds meer aan om je spelerslimiet te verhogen
 • Je stort steeds meer geld op één dag of in een korte tijd op je profiel
 • Je bent zenuwachtig en/of agressief tijdens het spelen
 • Je krijgt opmerkingen van vrienden of bekenden dat je te vaak gokt
 • Je voelt je schuldig over dat je gokt
 • Je neemt je voor nooit meer te gokken, maar toch ga je steeds terug
 • Je krijgt financiële problemen
 • Je denkt steeds meer aan gokken
 • Je liegt steeds vaker over het gokken
 • Je verwaarloost je familie, je vrienden, studie en/of werk
 • Je denkt dat alles weer goed komt als je eerst even die ene klapper maakt
 • Je vertoont ander speelgedrag dan je jezelf van tevoren voorneemt
 • Je speelt steeds dwangmatiger
 • Je speelt op (steeds meer) verschillende tijdstippen

Niet mis hé? Verslaving is dan ook een serieus probleem. Herken je jezelf in de vragen en alarmsignalen, twijfel dan niet en ga hier direct mee aan de slag! Praat bijvoorbeeld met iemand uit je directe omgeving die je vertrouwt of neem contact op met een hulporganisatie. Maar stel ook in samenspraak met de bookmakers een speellimiet in. Uit onderzoek is gebleken dat dit zeer bevorderlijk is voor het verantwoord spelen* en 70 procent van de gebruikers ervaart dit bovendien als positief**. Wist je bijvoorbeeld al dat je voor het instellen van een speellimiet vaak verschillende mogelijkheden hebt? Zo kun je bijvoorbeeld een maximaal aantal stortingen op je spelersrekening vastleggen of het maximale tegoed op een spelersrekening beperken. Vraag bij je bookmaker naar de specifieke mogelijkheden! De Nederlandse overheid heeft in de Wet op Kansspelen een aantal voorwaarden bepaald zodat de consument zichzelf in bescherming kan nemen. Per 1 oktober 2021 zullen Nederlandse spelers hier actief kennis mee maken om nog verantwoorder te wedden.

Verantwoorde bookmakers

Zware materie allemaal. Wij van Daily Odds hopen het leggen van een betje hiermee vooral leuk te houden voor iedereen die wilt spelen. Wij helpen onze community ook om verantwoord te wedden en de beste bookmaker hiervoor te vinden. Wij testen de bookmakers op hun verslavingspreventie, of de bookmakers een verantwoord aanbod hebben en waar jij het best kan spelen. Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met ons via nick@dailyodds.com of maak gebruik van onderstaande hulporganisaties. Ook kun je via een link je onderwerpen aan een zelftest om te kijken wat voor type speler jij bent. En voor de echte wetenschapnerds onder ons hebben we zelfs een aantal academische artikelen toegevoegd over verslaving en haar kenmerken!

Test jezelf

Preventief advies of hulp bij gokproblemen? Gratis en anoniem! Binnen 24 uur antwoord. Neem contact op met Centrum voor Verantwoord Spelen

E-health

Wilt u een anonieme E-health behandeling bij gokproblemen?

www.gokkendebaas.nl

*Blaszczynski e.a. (2011), Responsible Gambling: General Principles and Minimal Requirements, Springer Science + Business Media.

**De Bruin, D.E. (2015). Kansspelverslaving, risico's en preventie. Literatuuronderzoek naar de risico's van kansspelen en de aard en effectiviteit van preventieve maatregelen. Utrecht: CVO Research & Consultancy, p. 50 en 63.

Wilt u informatie over zelfhulp bij gokproblemen:

www.agog.nl

www.jellinek.nl/zelfhulp

Overige links

www.speelbewust.nl

www.centrumvoorverantwoordspelen.nl

www.gokkeninfo.nl

www.gokwijzer.nl

www.vaninfo.nl

www.novadic-kentron.nl

www.vnn.nl

www.iriszorg.nl

www.tactus.nl

www.brijder.nl

Bronnen:

Responsible Gambling: General Principles and Minimal Requirements, Springer Science + Business Media.

De Bruin, D.E. (2015). Kansspelverslaving, risico's en preventie. Literatuuronderzoek naar de risico’s van kansspelen en de aard en effectiviteit van preventieve maatregelen. Utrecht: CVO Research & Consultancy, p. 50 en 63.

Williams, R.J., West, B.L., & Simpson, R.I. (2012). Prevention of Problem Gambling: A Comprehensive Review of the Evidence, and Identified Best Practices. Report prepared for the Ontario Problem Gambling Research Centre and the Ontario Ministry of Health and Long Term Care. Oktober 1, 2012, p. 95.